396336565026791
 

Washington in de privacy aanval

Washington gaat door met het wereldwijde dataprivacyoffensief

Onder nieuwe plannen zouden landen wereldwijd nieuwe wetten kunnen ondertekenen om de persoonlijke informatie van mensen vrij te laten stromen tussen rechtsgebieden.


Het Congres in Washington zal niet snel federale privacyregels aannemen. Maar op het wereldtoneel willen de Verenigde Staten hun bondgenoten laten zien dat het menens is – zelfs als dat betekent dat ze de Europese Unie de kop indrukken.

Centraal in de pitch van de Verenigde Staten staat het nieuw opgerichte Global Cross-Border Privacy Rules Forum, een internationale groep landen, waaronder de VS, Singapore, Japan en anderen van de Asia Pacific Economic Cooperation, een regionale handelsgroep. Ambtenaren uit 20 rechtsgebieden - en niet alleen van APEC - kwamen vorige week in Hawaï bijeen om details te verzamelen over mogelijke wereldwijde regels voor gegevensbescherming waarmee de persoonlijke informatie van mensen, zoals zoekopdrachten en salarisinformatie, naadloos over de grenzen heen kan stromen.

De groep hoopt bedrijven als het Verenigd Koninkrijk en Brazilië aan boord te krijgen om het wereldwijde privacyregelboek tegen het einde van het jaar bij te werken. Ze streven er ook naar om begin 2023 nieuwe leden zoals Bermuda en Chili te accepteren, die zich bereid hebben getoond om zich bij het nieuwe datapact aan te sluiten, volgens vier functionarissen uit deelnemende landen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken om de interne discussies van het forum te bespreken.


Het doel, volgens Shannon Coe, directeur van het wereldwijde gegevensbeleid bij de International Trade Administration van het Amerikaanse ministerie van Handel is om de handel tussen landen te openen en mensen de verzekering te geven dat hun gegevens niet verkeerd zullen worden behandeld zodra ze buiten hun thuisland worden verzonden. De nieuwe regels zullen gebaseerd zijn op een bestaand APEC-privacykader, maar zullen naar verwachting dat regionale regime vervangen door een wereldwijd systeem dat voor iedereen toegankelijk is.


Maar de door Washington geleide privacy-push zal waarschijnlijk wrijving veroorzaken met de EU, die zijn afzonderlijke privacynormen die dateren uit 1995 heeft geëxporteerd op manieren die de regels van het 27-landenblok nu de wereldwijde de facto standaard hebben gemaakt.

Brussel en Washington ondertekenden in maart een politiek akkoord om gegevens vrij over de Atlantische Oceaan te laten stromen, waarbij de definitieve deal eind 2022 wordt verwacht. Toch waarschuwden twee EU-functionarissen dat het nieuwe APEC-gebaseerde systeem niet dezelfde niveaus van bescherming bood die werden geboden door de privacyregels van het blok.

In Europa's internationale datadeal van 2019 met Japan maakte het blok bijvoorbeeld duidelijk dat de privacynormen van APEC niet goed genoeg waren om EU-gegevens veilig te houden. Japan is ook een van de ondertekenaars van het nieuwe Global Cross-Border Privacy Rules Forum. Privacy-experts waarschuwden ook dat de bestaande gegevensbescherming van APEC vaak het gebruik van de gegevens van mensen door bedrijven begunstigt, en dat er weinig beperkingen zijn om te controleren op mogelijk misbruik van hoe die informatie kan worden gebruikt.


Privacyregels gaan wereldwijd

De Europese privacyregels zijn volgens hen te rigide en geven Brussel bijna volledige controle over welke landen voldoende privacybescherming hebben om de gegevens van EU-burgers te ontvangen. Onder de zogenaamde adequaatheidsbesluiten van het blok, of juridische uitspraken die anderen toegang geven tot EU-gegevens, hebben tot nu toe slechts 14 landen die toestemming gekregen.


"De hele wereld is ontoereikend onder de GDPR,"


Sommigen zijn optimistischer over het potentieel van het forum om te wedijveren met de privacybevoegdheden van de EU.

Een van de regeringsfunctionarissen die bij de gesprekken aanwezig waren zei dat als een land als Singapore in staat was om een aanzienlijk aantal van zijn bedrijven te laten ondertekenen met het nieuwe kader, het zou onvermijdelijk een alternatief gaan bieden voor andere landen die af willen stappen van het huidige grensoverschrijdende systeem dat door Brussel wordt gedomineerd.


Het huidige systeem stelt een basislijn van gegevensbescherming vast voor alle landen om zich aan te melden en stelt nationale toezichthouders zoals de Amerikaanse Federal Trade Commission in staat om boetes op te leggen voor wangedrag. Zogenaamde accountability agents, of externe private of publieke auditors, controleren of bedrijven voldoen aan de vrijwillige set van internationale privacystandaarden.


Voor Caitlin Fennessy, vice-president van de International Association of Privacy Professionals, een non-profitorganisatie en een voormalig ambtenaar bij de International Trade Administration, zou het voorgestelde wereldwijde gegevenspact landen in staat stellen om elkaars verschillende wettelijke regimes goed te keuren - via externe auditors - en een achtervang te creëren voor hoe mensen wereldwijd worden beschermd in een tijd waarin bijna alle bedrijven afhankelijk zijn van persoonlijke informatie.bron : politico.eu

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven