396336565026791
 

Volgens de EU-rechtbank kunnen alle EU-landen gegevensbeschermingszaken tegen Facebook aanspannen

Een advies van het Europese Hof van Justitie kan leiden tot een stortvloed aan privacyklachten tegen Facebook, als het wordt gehandhaafd


Volgens een advies van het Europese Hof van Justitie kunnen toezichthouders op het gebied van gegevensbescherming in elk Europees land privacyklachten indienen tegen Facebook, ook al is het gereguleerd in Ierland.


Advocaat-generaal Michal Bobek ontdekte dat volgens de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) elk van de 27 EU-staten privacymaatregelen kan nemen tegen het socialemediabedrijf.


Het advies, dat niet bindend is, zou kunnen leiden tot een toename van het aantal handhavingsmaatregelen tegen Facebook en andere bedrijven die persoonsgegevens verwerken, indien het wordt aangenomen door het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU).


De rechtbank zei in een verklaring dat "de gegevensbeschermingsautoriteit in de staat waar een gegevensbeheerder of verwerker zijn belangrijkste EU-vestiging heeft, een algemene bevoegdheid heeft om gerechtelijke procedures te starten voor inbreuken op de AVG met betrekking tot grensoverschrijdende gegevensverwerking".


"De andere betrokken nationale gegevensbeschermingsautoriteiten hebben niettemin het recht om dergelijke procedures in hun respectieve lidstaat te starten in situaties waarin de AVG hen dit specifiek toestaat", aldus de rechtbank.


Bobek bracht het advies uit naar aanleiding van een poging van de Belgische toezichthouder voor gegevensbescherming om handhavingsprocedures tegen Facebook in België aan te spannen.


De Belgische regulator verzocht om een ​​bevel om te voorkomen dat Facebook cookies, plug-ins en pixels gebruikt om Belgische burgers op internet te volgen en om de "buitensporige" verzameling van hun persoonlijke gegevens te beperken.


Facebook België voerde aan dat sinds de inwerkingtreding van de AVG de Belgische toezichthouder voor gegevensbescherming niet langer de bevoegdheid had om hiertegen handhavingsmaatregelen te nemen.


Het socialemediabedrijf beweerde dat, gezien het feit dat het belangrijkste centrum van de activiteiten in Europa in Dublin is, alleen de Ierse commissaris voor gegevensbescherming (DPC) het recht had om een ​​procedure tegen Facebook in te stellen vanwege zijn grensoverschrijdende gegevensverwerking.


De advocaat-generaal stelde in antwoord op vragen van het Belgische hof van beroep dat, hoewel de leidende gegevensbeschermingsautoriteit een "algemene bevoegdheid" heeft over grensoverschrijdende gegevensverwerking, dit niet belet dat regelgevers in andere landen handhavingsmaatregelen nemen.


"De leidende gegevensbeschermingsautoriteit kan niet worden beschouwd als de enige handhaver van de AVG in grensoverschrijdende situaties", zei de rechtbank in een verklaring.


Als het besluit wordt gehandhaafd door het Europese Hof van Justitie, zou het kunnen leiden tot nieuwe claims tegen Facebook en andere technologiebedrijven.


De Ierse commissaris voor gegevensbescherming is verantwoordelijk voor het behandelen van klachten over gegevensbescherming tegen grote technologiebedrijven, waaronder Amerikaanse big-techbedrijven, met een Europees hoofdkantoor in Ierland.


De DPC heeft 83 onderzoeken gestart, waaronder 27 grensoverschrijdende onderzoeken sinds 2018. Hiervan gingen 11 grensoverschrijdende onderzoeken naar Facebook.


Er is bezorgdheid geuit over de vraag of de Ierse DPC over voldoende middelen beschikt om gegevensbescherming effectief af te dwingen.


Lees meer over Facebook en privacy


Lang gelezen: Facebook beloofde zijn gebruikers privacy en liet vervolgens stilletjes zijn beloften varen om winst te maken. Nu wordt het geconfronteerd met antitrustregulering


Facebook betaalt recordboete na het schenden van de privacy van gebruikers, na schikkingen met de Federal Trade Commission en de Securities and Exchange Commission


Ierse privacywaakhond beveelt Facebook om de overdracht van gegevens van Europese burgers naar de VS op te schorten nadat Schrems II heeft geoordeeld dat Europeanen geen effectieve manier hebben om Amerikaanse overheidstoezicht aan te vechten


(

bron : computerweekly.com)

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven