396336565026791
 

RDC datalek, waar ligt de verantwoordelijkheid ?


Miljoenen gegevens werden op de duistere markt aangeboden in Nederland.


Mooi brandje om te blussen. De origine van het lek is volop in onderzoek door Fox-It, snuffelhond in deze digitale wereld, om RDC's (Rai Data Center) vulnerabiliteit te ontdekken.


RDC, partner van menig autobedrijf in de lage landen, biedt softwaretoepassingen aan om registraties en klantengegevens te wassen en up-to-date te houden. Zij zijn contractueel verbonden met veel autobedrijven.


Door deze verhouding wordt de garage aanzien als verwerkingsverantwoordelijke en RDC als verwerker, en dient de eerste het lek te melden. Natuurlijk geldt dit enkel als ze samenwerken met RDC. Tot zondagochtend 8u hadden ze hiervoor tijd.


Maar hoe zit het nu met die klantgegevens ? Moet die klant verwittigd worden ?


Tuurlijk, ook daar heeft de dealer zijn verplichting. Over de exacte probleemsituatie dient RDC de dealer verduidelijking te geven, die op zijn beurt weerom de klant zal voorzien van verdere details.


Details die waarschijnlijk moeilijk te achterhalen zullen zijn. Maar dit zal nog blijken uit de speurtocht van Fox-It.


In ieder geval moet iedere betrokken partij waakzaam zijn dat in de toekomst vreemde dingen kunnen gebeuren met de gegevens (als je weet dat je betrokken bent, ben je dubbel verwittigd). Phishing, spam, toegangspoging,...wees waakzaam !0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven